İDARİ DAVALARIN AÇILMASI
İdari davalar, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış İMZALI dilekçelerle açılır. - Bölge idare mahkemelerinin "ilk derece mahkemesi" sıfatıyla baktığı dava bulunmamaktadır.
Tüm dilekçelerde;
- Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
- Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
- Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi bulunmalıdır.
Belirli bir miktarı ihtiva eden davalarda;
- Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar bulunmalıdır.
Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin dilekçelerde;
- Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası bulunmalıdır.
Dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenir. Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur.
DİLEKÇELERİN VERİLECEĞİ YERLER
Dilekçeler ve savunmalar ile davalara ilişkin her türlü evrak,
- Danıştay veya ait olduğu mahkeme başkanlıklarına veya
- bunlara gönderilmek üzere
- idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına,
- idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde
- büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalıp kalmadığına bakılmaksızın asliye hukuk hakimliklerine veya
- yabancı memleketlerde Türk konsolosluklarına verilebilir.
AYNI DİLEKÇE İLE DAVA AÇILMASI
Her idari işlem aleyhine ayrı ayrı dava açılır.
- Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık YA DA sebep-sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir.
Birden fazla şahsın müşterek dilekçe ile dava açabilmesi için davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunması VE davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması gerekir.