24 Temmuz 2020 Cuma

Halka Açık Anonim Şirketlerde Önemli Nitelikte İşlemler

Halka açık ortaklıkların; 

  • birleşme, bölünme işlemlerine taraf olması, 
  • tür değiştirmesi, 
  • imtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazların kapsam veya konusunu değiştirmesi gibi 
yatırımcıların yatırım kararlarının değişmesine yol açacak ortaklığın yapısına ilişkin temel işlemler bu Kanunun uygulanmasında önemli nitelikte işlem sayılır (6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu m. 23).

Kurul, önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dâhil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunulabilmesi veya kararların alınabilmesi için uyulması zorunlu usul ve esasları, halka açık ortaklıkların niteliğine göre belirlemeye yetkilidir. Nitekim Kanun'dan aldığı bu yetkiye dayanarak SPK'nın hazırladığı “II-23.3 sayılı Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği” (Tebliğ) 27 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

24 Nisan 2020 Cuma

Koronavirüsle Dönüşen Dünya (Türk Tarım Mevzuatı)


Covid-19 salgını nedeniyle hayatın durduğu şu günlerde, kırsal yaşamın önemi bir kez daha anlaşıldı. Şehirde lüks sitelerde veya villalarda yaşayanlar dahil olmak üzere, insanlar evlerinin önündeki küçük yeşil alanlar dışında nefes alacak yer bulamıyor. Nüfusun büyük kısmının yaşadığı apartmanlarda ise durum daha vahim. Balkonlar olmasa kelimenin tam anlamıyla "kapalı cezaevi" hayatı yaşanacak.

Virüs salgını sürecinde, öncelikle her devletin kendi sorunlarını çözmeye odaklandığı ve uluslararası birlik ve kurumların pek faydalarının olmadığı anlaşıldı. Özellikle tıbbi sarf malzemelerine ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar, Avrupa Birliği'nin akdenize kıyı ülkelerinde ayrılık seslerini yükseltmeye başladı. Bu süreçte birçok ülke temel ürünlerin (gıda, hammadde, ara ürün vb.) ihracatını sınırlamaya dönük önlemler aldı. Sonuç olarak devletler, küreselleşmenin getirdiği "ucuzsa üretme, dışardan al" yaklaşımından uzaklaşarak, yeniden temel ihtiyaçların kendi ülkelerinde üretilmesi esasına dayalı "kendi kendine yeter olma" hedefi koymaya başladılar.


Bu süreçte en çok da gıda güvenliğinin ve dolayısıyla tarımın ne kadar hayati olduğu ortaya çıktığından, temel kavramlarıyla birlikte ülkemizin tarımla ilgili kanunlarını paylaşmak istedim.

24 Mart 2020 Salı

Yenilenebilir Enerji

Fosil enerji kaynaklarının her geçen gün azalması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artmakta, özellikle fosil yatakları bakımından zengin olmayan ve bunları ithal eden devletler, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimini desteklemektedirler.

Yenilenebilir enerji kaynakları (YEK): Hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil), dalga, akıntı enerjisi ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynakları olarak sayılmaktadır.

Her ne kadar "hidrolik" de yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılmış olsa da, tatlı su kaynaklarının giderek azaldığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, hidronun (yani suyun), sayılan diğer kaynaklar kadar "yenilenebilir" olduğunu söylemek mümkün değildir. Umarım kısa süre içerisinde su kaynakları yenilenebilir enerji üretiminde başat olmaktan çıkar.

Çok açık bir şekilde gelecek biyokütle, rüzgâr ve özellikle ülkemiz için güneş enerjisindedir. Gün geçtikçe güneş panellerinin verimliliği artmakta ve fiyatları ucuzlamaktadır. Güneş enerjisine yatırım maliyetleri çok ciddi oranlarda azalmakta ve bu alan çekiciliğini artırmaktadır. Güneşlenme süresi birçok ülkeye göre çok daha yüksek olan ülkemizde GÜNEŞ, enerji ihtiyacının karşılanmasındaki payını giderek artıracaktır.

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasına ilişkin olarak, "yenilenebilir enerjinin anayasası" olarak isimlendirebileceğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir.

24 Şubat 2020 Pazartesi

İnternet Sitelerine Erişimin Engellenmesi (Wikipedia Kararı)

Bilişim Hukuku yüksek lisansı sırasında yeri geldikçe ifade ettiğim üzere, 5651 sayılı Kanun'un 8, 8/A, 9 ve 9/A maddeleriyle usul ve esasları belirlenen internet ortamında yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesi müessesesi aslında fiilen kesin sonuç alınması mümkün olmayan ve çok dikkatli uygulanması gereken bir kurumdur. 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, internet üzerinde herhangi bir içeriğe somut ve kesin olarak erişimin engellenmesi mümkün değildir, belki zorlaştırılabilir. Bunu bilişim sektörünü az çok tanıyan ve yazılım (programlama) ile haşır neşir olmuş herkes bilir. Zaten aşağıda ele alınan kararda da, Wikipedia'ya erişimin engellendiği süreçte Wikizero üzerinden Türk kullanıcılara yayının devam ettiği ifade edilmiştir. Bu durumda erişim engelleme kararları, aslında pratikte bir karşılığı olmayan, zayıf birer idari tedbir niteliğinde işlemler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle erişim engeli kararı verilirken, bu kararın yalnızca kişilik haklarını ihlâl eden ve/veya suça konu içeriğin bulunduğu sayfalara (URL adreslerine) hasredilmesine azami önem verilmelidir. Bir internet sitesi basılı bir yayın gibi düşünülemez. Web siteleri, türüne göre niteliği değişmekle birlikte, aslında her bir sayfasında bambaşka bir içerik bulunması mümkün olan yayın alanlarıdır. Bu nedenle yalnızca birkaç sayfasındaki içerik nedeniyle internet sitesininin tamamına erişimin engellenmesi hemen her zaman aşırı bir uygulama olarak görülecektir. Meğer ki internet sitesi bir bütün olarak yalnızca belirli bir konuya (sakıncalı içeriğe) hasredilmiş olsun.

Bu aşırı uygulamalardan biri olarak çok tartışılan çevrimiçi ansiklopedi niteliğindeki Wikipedia'nın (Vikipedi - Özgür Ansiklopedi) tamamına erişimin engellenmesi nedeniyle, ifade ve basın özgürlüğünü ihlâl edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmış ve ifade özgürlüğünün ihlâl edildiğine oyçokluğuyla karar verilmiştir.

24 Ocak 2020 Cuma

Halka Açık Anonim Şirketlerde İmtiyazların Kaldırılması


Ticaret Hukuku yüksek lisans tez çalışmamın konusu olan anonim şirketlerde imtiyazlı paylarla ilgili geçenlerde bir düzenleme yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun (Kanun) 28. maddesine dayanılarak "Oy Hakkına ve Yönetim Kurulunda Temsil Edilmeye İlişkin İmtiyazların Kaldırılmasına İlişkin Esaslar Tebliğ" (Tebliğ) yayınlandı.

Tezimde de ele aldığım üzere, halka açık anonim şirketler nitelikleri gereği Kurul'un sıkı denetimi ve etkisi altındadır. (Örneğin, Genel kurul toplantılarında gündeme bağlılık ilkesine uyulmaksızın, Kurul tarafından görüşülmesi istenilen veya ortaklara duyurulması istenilen konuların gündeme alınmasının zorunlu olması gibi. [Kanun m. 29/5])

İmtiyazlı Paylar ve Kaldırılması (Kanun m. 28)

Halka açık ortaklıkların sermaye piyasası araçlarının ilk halka arzında mevcut tüm imtiyazların şeffaf ve anlaşılır detayda kamuya duyurulması zorunludur.

Kurulun belirlediği esaslar çerçevesinde, faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı hâller saklı kalmak kaydıyla, mevzuata uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarına göre üst üste beş yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararı ile kalkar.