24 Aralık 2019 Salı

Bisiklet Yolları Yönetmeliği

Bisiklet binmeyi sevenler nezdinde hep bir hayıflanma sebebidir bu konu. Sık sık şu sorunun sorulduğuna şahitlik etmişimdir; "Türkiye'de neden gelişmiş ülkelerdeki gibi bisiklet yolları yok?".

Gerçekten hem halk sağlığının korunmasında hem de bireysel anlamda daha kaliteli bir yaşam sürülmesinde bisiklet sporu çok değerlidir. Vücudun hemen her bölgesinin çalışmasına vesile olan ve aynı zamanda bir ulaşım aracı olan bisiklete ne yazık ki ülkemizde hak ettiği değer verilmemiştir.

11 Kasım 2019 Pazartesi

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü - Geleceğe Nefes

Cumhurbaşkanlığı tarafından 07 Kasım 2019 tarihli ve 30941 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2019/24 sayılı Genelge ile her yıl 11 Kasım gününün "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanması uygun görüldü. Hayırlı olsun. (Mevsim tercihi konusunda çekincem var, bir ilkbahar günü daha verimli olabilirdi.)

"Geleceğe Nefes" adıyla başlatılan kampanya, 11 Kasım 2019’da 81 ilde 2023 noktada 3 saat içerisinde dikilecek 11 milyon fidanın toprakla buluşturulmasını amaçlıyordu. Saat 11:11 itibarıyla fidanların dikimine başlandı ve 11 milyondan fazla fidan dikildi. İnşallah hepsi tutar ve 10-15 sene sonra metrelerce ağaçlar olarak görürüz. (Tabi türüne göre değişir, bir kısım fazla büyümeyen bitki türleri de dikilmiş. Çeşitlilik bakımından çok sevindim.)

Kampanya özellikle farkındalık için önemliydi. Ayrıca amaçlardan biri de dünya rekoru kırmaktı. Gerçekleşip gerçekleşmediğini guinness'ten takip edebilirsiniz.

Toplumun ilgili kısmının kampanyaya dahil edilmesi için güzel fikirler üretilmiş. Örneğin birçok insan ücretsiz olarak fidan sahiplenip, sertifikalarını aldılar. Maddi katkıda bulunmak isteyenler 10TL karşılığında 1 fidan bağışında bulundular. Ayrıca vatandaşlara, fidan dikerken çekilen fotoğrafların gönderilerek, dünya rekorunun parçası olma şansı verildi.

11/11/2019 - 22:24 itibarıyla durum şöyle:

24 Ekim 2019 Perşembe

Ağaçlandırma Yönetmeliği

Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, 23 Ekim 2019 tarih ve 30927 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yeni Ağaçlandırma Yönetmeliği vatana ve millete hayırlı olsun.😊

Bu Yönetmeliğin amacı, ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon ve sel kontrolü, çığ ve heyelanların önlenmesi, mera ıslahı, ağaç ıslahı, orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum ve fidan üretimi, fidanlık ve imar-ihya çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Yönetmelikten Birkaç Tanım

24 Eylül 2019 Salı

Sivil Toplum ve Hayırseverlik Araştırmaları

Geçenlerde resmi gazetede gördüğüm bir yönetmelik, adı itibarıyla ilgimi çekti. Koç Üniversitesi'nin yayımlattığı bu düzenleme, Koç Üniversitesi Sivil Toplum ve Hayırseverlik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜSİTHAM)'nin yönetmeliğiydi.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğüne göre "sivil toplum", Devletin denetimi altında olmayan, kararlarını bağımsız olarak vererek toplumsal etkinliklerde bulunan bireyler topluluğunu ifade etmektedir.

"Hayırseverlik" ise, hayırsever olma durumu, iyilikseverlik, yardımseverlik, hayırperverlik olarak tanımlanmaktadır.

Merkezin amacı, özel sektör, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve hayırseverlik etrafında şekillenen sivil toplumun üzerine ilgili bilim dalları ile iş birliği içerisinde bilimsel çalışmalar ve etkinlikler gerçekleştirmek, eğitim faaliyetlerinde bulunmak ve bilimsel yayınlar yoluyla söz konusu sivil toplum kuruluşlarının gelişimine ve sivil toplum yapısının anlaşılmasına katkı sağlamak olarak ortaya konulmuştur.

Merkezin yapacağı çalışmaları dört gözle beklemekteyim.
Yönetmeliğin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

24 Ağustos 2019 Cumartesi

Rekabet Kurumu ve Kurulu'nun Yapısı, Yetkileri ve Görevleri

Rekabet Kurumu

Mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde teşekkülünün ve gelişmesinin temini ile Kanunun uygulanmasını gözetmek ve Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirmek üzere kamu tüzel kişiliğini haiz idarî ve malî özerkliğe sahip Rekabet Kurumu teşkil edilmiştir.
Kurumun ilişkili olduğu Bakanlık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır.
Kurum görevini yaparken bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi Kurumun nihaî kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.
Kurumun merkezi Ankara’dadır.

Rekabet Kurumunun Teşkilatı
Kurumun teşkilatı;
a) Rekabet Kurulu,
b) Başkanlık,
c) Hizmet Birimlerinden,
Oluşur. (Rekabet Kanunu m.20-21)

Rekabet Kurulu
  • Rekabet Kurulu, Kurumun karar organı olup biri Başkan biri İkinci Başkan olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanan toplam yedi üyeden oluşur.
  • Kurul üyeleri, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili bentlerinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından seçilir.
  • Başkanlık ve üyelikler, yenilenme hariç, görev süresi dolmadan herhangi bir sebeple boşaldığı takdirde, boşalan yerlere bir ay içinde seçim ve atama yapılır. Bu halde atanan, yerine atandığı kimsenin süresini tamamlar. 

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Fenerbahçe Üniversitesi

Fenerbahçemizin yüksek öğretim kurumu, Fenerbahçe Üniversitesi'nin ana yönetmeliği 1 Temmuz 2019 tarih ve 30818 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2016 yılında kurulan ve şimdilik İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi altında çok sayıda bölüm ile 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı ile kaliteli ve Fenerbahçeli insan yetiştirmeye başlayacak olan üniversitemizin web sitesine ulaşmak için tıklayın.

Bu Yönetmelik; Fenerbahçe Üniversitesinin yönetimine, işleyişine, idari ve akademik organlarına, öğretim elemanlarına, görevlerine ve mali konulara ilişkin hükümleri kapsar.

Vakıf: Fenerbahçe Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfını ifade eder.

Fenerbahçe Üniversitesi Ana Yönetmeliği metninin tümüne ulaşmak için tıklayın.

(18/08/2019) Ek: Fenerbahçe Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği metnine ulaşmak için tıklayın.

(30/03/2020) İkinci Ek: Fenerbahçe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği metnine ulaşmak için tıklayın.

20 Haziran 2019 Perşembe

Limited Şirketlerin Vergi Borçlarının Takibinde Sıra

Yıllardır Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu ve Vergi Daireleri arasında içtihat farklılığına neden olan konu, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu'nun 11 Aralık 2018 tarihli kararıyla çözüme kavuşturulmuş oldu.

Limited şirketlere ait vergi borçlarının şirket tüzel kişiliğinden tamamen veya kısmen tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması halinde, şirket kanuni temsilcisinden tahsili yoluna gidilmeden şirket ortaklarının takip edilip edilemeyeceği konusunda Danıştay Dokuzuncu Dairesi ile Vergi Dava Daireleri Kurulu, Üçüncü, Dördüncü ve Yedinci Daire aynı duruma ilişkin birbirinden farklı kararlar vermekte, bu da hem davacı şirketler ve bunların ortakları ile kanuni temsilcileri hem de davalı idareler bakımından belirsizliğe neden oluyordu.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararına göre, limited şirket tüzel kişiliğinden tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan vergi borçlarının şirket ortaklarından tahsili yoluna gidilebilmesi için öncelikle kanuni temsilcilerin takibi yoluna gidilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kararın gerekçe kısmında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 35. maddesinde ortakların sorumluluğu hakkında hüküm getirilmesi, kanuni temsilciye gidilmeden de ortağa gidilebilmesini sağlamayı amaçlamadığı gibi, kamu alacağını korumayı ve hızlı bir şekilde tahsilini gerçekleştirmek istediği sonucuna varıldığı belirtilmiştir.

20 Haziran 2019 tarih 30807 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararın tam metnine ulaşmak için tıklayın.

24 Mayıs 2019 Cuma

Rekabet Hukukunda İdari Para Cezaları

Kurul, teşebbüs niteliğindeki gerçek ve tüzel kişiler ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerine;
a) Muafiyet ve menfi tespit başvuruları ile birleşme ve devralmalar için izin başvurularında yanlış ya da yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi,
b) İzne tabi birleşme ve devralmaların Kurul izni olmaksızın gerçekleştirilmesi,
c) Kanunun 14 ve 15 inci maddelerinin uygulanmasında eksik, yanlış ya da yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi ya da bilgi veya belgenin belirlenen süre içinde ya da hiç verilmemesi,
d) Yerinde incelemenin engellenmesi ya da zorlaştırılması, 
hallerinden;
  • (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenler için teşebbüsler ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerinin karardan bir önceki mali yıl sonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa karar tarihine en yakın mali yıl sonunda oluşan ve Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin binde biri oranında, 
  • (d) bendinde belirtilenler için ise aynı şekilde saptanacak olan gayri safi gelirlerinin binde beşi oranında idarî para cezası verir. 
  • Ancak bu esasa göre belirlenecek ceza onbin Türk Lirasından az olamaz. 
  • Bu fıkranın (b) bendine göre idarî para cezası birleşme işlemlerinde tarafların herbirine, devralma işlemlerinde ise sadece devralana verilir.

Yerinde incelemenin mahkeme kararı ile gerçekleştirilmesi, yerinde incelemenin engellenmesi ve zorlaştırılmasına ilişkin olarak bu Kanunda öngörülen idarî para cezasının uygulanmasını engellemez.

24 Nisan 2019 Çarşamba

Rekabet Kurulu'nun Yetkileri ve Görevleri

Kanun'un ikinci kısmının ikinci bölümünde Rekabet Kurulu'nun yetkileri belirlenmiştir.

Menfi Tespit

İlgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin başvurusu üzerine Kurul, elinde bulunan bilgiler çerçevesinde bir anlaşmanın, kararın, eylemin veya birleşme ve devralmanın Kanunun 4, 6 ve 7 nci maddelerine aykırı olmadığını gösteren bir menfî tespit belgesi verebilir.

Kurul, bu belgenin düzenlenmesinden sonra şartlar oluşursa görüşünden her zaman dönebilir. Ancak bu durumda taraflara Kurulun görüş değiştirmesine kadar geçen süre için cezaî müeyyide uygulanmaz. (Rekabet Kanunu m.8)

İhlale Son Verme

Kurul, ihbar, şikâyet ya da Bakanlığın talebi üzerine veya resen Kanunun 4, 6 ve 7 nci maddelerinin ihlal edildiğini tespit ederse ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine Kanunun Dördüncü kısmında belirtilen hükümler çerçevesinde, rekabetin tesisi ve ihlalden önceki durumun korunması için yerine getirilmesi ya da kaçınılması gereken davranışları kapsayan bir kararı bildirir.

Meşru bir menfaati olan gerçek ve tüzel kişiler şikâyette bulunabilir.

24 Mart 2019 Pazar

Rekabet Hukukunda Muafiyet

Kurul, aşağıda belirtilen şartların tamamının varlığı halinde teşebbüsler arası anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birlikleri kararlarının 4 üncü madde hükümlerinin uygulanmasından muaf tutulmasına karar verebilir:
  • Malların üretim veya dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında yeni gelişme ve iyileşmelerin ya da ekonomik veya teknik gelişmenin sağlanması,
  • Tüketicinin bundan yarar sağlaması,
  • İlgili piyasanın önemli bir bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması,
  • Rekabetin yukarıdaki amaçların elde edilmesi için zorunlu olandan fazla sınırlanmaması,

Muafiyet belirli bir süre için verilebileceği gibi, muafiyetin verilmesi belirli şartların ve/veya belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesine bağlanabilir. Muafiyet kararları anlaşmanın ya da uyumlu eylemin yapıldığı veya teşebbüs birliği kararının alındığı yahut bir koşula bağlanmışsa koşulun yerine getirildiği tarihten itibaren geçerlidir.

24 Şubat 2019 Pazar

Rekabet Kanunu'nda Yasaklanan Faaliyetler

Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar

Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

Özellikle yasaklanan faaliyetler:
  1. Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi,
  2. Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü,
  3. Mal veya hizmetin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi,
  4. Rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi,
  5. Münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması,
  6. Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi,

24 Ocak 2019 Perşembe

Rekabet Kanunu'nun Amacı, Kapsamı ve Önemli Kavramlar

Bu Kanunun amacı; mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen 
  • her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmaları ve rekabeti önemli ölçüde azaltacak birleşme ve devralma niteliğindeki her türlü hukukî işlem ve davranışlar, 
  • rekabetin korunmasına yönelik tedbir, tespit, düzenleme ve denetlemeye ilişkin işlemler bu Kanun kapsamına girer.

Önemli Kavramlar
Rekabet: Mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarış

Hâkim Durum: Belirli bir piyasadaki bir veya birden fazla teşebbüsün, rakipleri ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleyebilme gücü

Teşebbüs: Piyasada mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişilerle, bağımsız karar verebilen ve ekonomik bakımdan bir bütün teşkil eden birimler

Teşebbüs Birliği: Teşebbüslerin belirli amaçlara ulaşmak için oluşturduğu tüzel kişiliği haiz ya da tüzel kişiliği olmayan her türlü birlikler