Fosil enerji kaynaklarının her geçen gün azalması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artmakta, özellikle fosil yatakları bakımından zengin olmayan ve bunları ithal eden devletler, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimini desteklemektedirler.
Yenilenebilir enerji kaynakları (YEK): Hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle, biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil), dalga, akıntı enerjisi ve gel-git gibi fosil olmayan enerji kaynakları olarak sayılmaktadır.
Her ne kadar "hidrolik" de yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılmış olsa da, tatlı su kaynaklarının giderek azaldığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, hidronun (yani suyun), sayılan diğer kaynaklar kadar "yenilenebilir" olduğunu söylemek mümkün değildir. Umarım kısa süre içerisinde su kaynakları yenilenebilir enerji üretiminde başat olmaktan çıkar.
Çok açık bir şekilde gelecek biyokütle, rüzgâr ve özellikle ülkemiz için güneş enerjisindedir. Gün geçtikçe güneş panellerinin verimliliği artmakta ve fiyatları ucuzlamaktadır. Güneş enerjisine yatırım maliyetleri çok ciddi oranlarda azalmakta ve bu alan çekiciliğini artırmaktadır. Güneşlenme süresi birçok ülkeye göre çok daha yüksek olan ülkemizde GÜNEŞ, enerji ihtiyacının karşılanmasındaki payını giderek artıracaktır.
Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasına ilişkin olarak, "yenilenebilir enerjinin anayasası" olarak isimlendirebileceğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir.