Düzenleyici ve denetleyici (üst) kurullar, regüle ettikleri sektörlerde sektör oyuncularına idari yaptırım uygulayabilmektedir. Bu yaptırımlara uygulamada en çok karşılaşılan idari para cezaları, faaliyetin durdurulması ve lisans iptalleri örnek verilebilir. Bununla birlikte, idare hukuku bağlamında yetki sınırlarının dışına çıkılarak alınan kararların ve tesis edilen işlemlerin hukuka aykırı olacağı ve idari yargı organları tarafından iptal edilebileceği açıktır.
Peki hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle idari para cezası verebilen, hatta lisans iptali gibi şirketleri sektör dışına iten kararlar alabilen üst kurullar, kendilerine yetki veren kanunlarda açıkça yer almayan ancak genel olarak görev ve yetkilerinde olduğu anlaşılan konularda kararlar alabilirler mi? Örneğin, hukuka aykırı uygulamalardan etkilenen kişilerin kayıplarının giderilmesine karar verebilirler mi?
Elektronik haberleşme sektörünün düzenleyici ve denetleyici kurumunun karar organı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından, sektörde yetkili şirketlerce abonelerden fazla veya haksız ödemeler alındığı tespit edilirse, belirli bir uygulamadan dolayı tahsil edilen fazla ücretlerin abonelere iadesi edilmesine karar verilmektedir. Bu kararlara karşı açılan davalarda İdare Mahkemeleri ve Danıştay tarafından işlemlerde yetki yönünden hukuka aykırılık görülmemektedir.
Peki bankacılık ve finansal hizmetler sektörünün düzenleyici ve denetleyici kurumunun karar organı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da buna benzer karar alabilir mi? Yani bankalarca hesap sahiplerinden fazla veya haksız alındığı tespit edilen paraların iade edilmesi yönünde karar verilebilir mi? Bu sorunun cevabı için her iki kurum/kurula yetki veren ve sektöre ilişkin kurumlarca uygulanacak yaptırımları düzenleyen kanun maddelerine bakalım.